Den lokale elektrobedriften søker etter flere fagfolk til den tradisjonelle elektro-virksomheten, samtidig som de gjør seg klare for nok en dobling i solenergi-satsinga.
– Dette året er målet å omsette for 18 millioner på solenergi, sier administrasjon og økonomiansvarlig Jan Kåre Lillekroken.

Datterselskapet til Folldal Elektro, Solenergi Norge, startet opp i 2018, og i fjor doblet de omsetningen fra 2019 til 9 millioner i 2020. Nå vil de gjenta doblingen.
– De to første månedene i år har vært en god start mot det målet, sier daglig leder Ole-Martin Håtveit.
– Det er et litt hårete mål å doble igjen i år, til 18 millioner, men vi kommer til å ha en kjempesatsing på sol framover. Det kommer inn to tunge aktører på eiersida i Solenergi Norge som vil være med å dra lasset videre. Nå går vi sammen med en landsdekkende aktør og en stor aktør i sitt distrikt, sier Lillekroken, som ikke ønsker å utdype samarbeidet mer riktig ennå.
Suksessen så langt tillegger de i stor grad effektiv drift og hard markedsføring på nett.
– Jeg tror vi har vært veldig bra på markedsføring av Solenergi Norge. Det viktige for oss nå er å vite hvem man skal bruke ressurser på å følge opp, for det er mange henvendelser, sier Håtveit, som også legger vekt på at de har vært flinke til å få ned kostnadene ved montering av solcellepaneler og -anlegg.
– Folk legger merke til oss. Vi har hatt et samarbeid med Haus Byrå på Alvdal, og mye av markedsføringa har gått på Facebook og Google Ads.
Kundene har de i en stor omkrets rundt Folldal, som blant annet har blitt mulig med bruk av den ombygde lastebilen med bomulighet.
– Vi har kunder i 30-40-50 mils omkrets. Det strekker seg fra nord i Trøndelag og langt sørover, sier Lillekroken.
– Nå har strømprisene vært høye, og da blir folk mer interesserte i solenergi. Strømforbruket har endret seg voldsomt både på hytter og privatboliger. Med lading av elbiler, datautstyr og alt annet. Det blir mer aktuelt å sette opp egne solanlegg. Det trenger heller ikke være solskinn for at det skal produsere, og med refleksjon fra snø produserer det enda mer, sier Lillekroken.

– Ser økt bruk av hyttene
De har fra før mye å gjøre på elektrodelen av virksomheten.
– Vi har mye å gjøre lokalt i Folldal og området rundt. Nordmenn kommer ikke så langt ut over landegrensene, så mange bruker og oppgraderer hyttene sine. Mange gamle hytter har fått strøm de siste årene. Vi har også mange faste lokale kunder.
Selv om industribedriftene Primar og Norfolier er store faste kunder hvor det er mye å gjøre med vedlikehold, og utvidelser, er de lokale kundene minst like viktige som store prosjekter lengre unna.
– Ei som skal ha ny komfyrkontakt her er like viktig som et stort prosjekt et annet sted, om ikke viktigere. Det er lokalmarkedet. Det er de lokale kundene vi skal leve av på lang sikt, sier Ole-Martin Håtveit, som er daglig leder i Folldal Elektro.
– Det kan være mye å gjøre på en gang. Vi øker på med sol, og det kreves mange montører på det. Jeg tør nesten ikke sende pristilbud på en del av prosjektene vi blir spurt om, men vi vurderer det fra prosjekt til prosjekt, sier Håtveit.

Utlyser stillinger
Utfordringen nå er å få tak i nok fagfolk til alle oppgavene de ønsker å ta.
– Nå har vi utlyst stilling som vanlig elektromontører med fagbrev, svakstrømsmontør, og en sterkstrømsmontør. Vi har to lærlinger, og to til har søkt. Skal vi ta inn dem, er vi avhengig av å få tak i montører med fagbrev i tillegg, for å dekke de faglige kravene, sier Håtveit.
– Det er vanskelig å rekruttere montører med fagbrev i Folldal. Det er viktig å kunne rekruttere fra egne rekker, og som kanskje blir hos oss som elektrikere, sier han.
Han mener de har en attraktiv arbeidsplass i en sektor som omfatter stadig flere sider ved livene til folk.
– Markedet blir ikke noe mindre, når alle skal ha elbil og elektrisk styring i husene sine. Det er mye spennende som skjer gjennom elektrifiseringen som skjer, sier Håtveit.
– I tillegg er det smart-hus, solceller, lagring av strøm. Det er også mye som skjer i forbindelse med annen type fornybar energi, sier Lillekroken.