Ifølge Jørn Brendryen, leder i Folldal Røde Kors Hjelpekorps, har de fulgt den gode, gamle oppskriften fra tidligere år i oppkjøringen til påska. Han kommer også med gode tips til de som beveger seg ute i fjellet.
– Vi henta ei kvinne nå i helga, som lå ute i én time. Hun var temmelig kald og nedkjølt. Et godt tips er å ta med vindsekk og vindtette klær. Vi ser stor forskjell på hvor kaldt og utrivelig det er å være ute hvis en blir liggende hvis vindsekken ikke er med, sier Brendryen.

Ta med turvettet!
Om du tar med en vindsekk trenger det ikke være en dyr pose til flere tusen.
– Det er nok med en liten, tynn pose, som ser ut som sølvfolie. Den trenger ikke koste mer enn noen hundrelapper. Det viktigste er å ha noe som er vindtett å dra rundt seg. Det er en god investering for de som går mye på tur, sier Brendryen.
– Utgjør vindsekken en stor forskjell?
– Å jøje meg, det er stor forskjell! Den og vindtette klær er gull verdt. Også gjelder normalt turvett. Ha med litt utstyr slik at du kan klare deg hvis du er uheldig å knekke en arm, fot eller ski. Ta med ekstra klær, termos med varm drikke og mat. Det er godt å ha uansett hvor langt en skal gå, sier Brendryen.
Å ha med seg slikt utstyr kan være forskjellen på liv og død, noe dødsfallet i Dalsbygda-fjellene viste bare for noen dager siden. Heldigvis er ikke slike oppdrag vanlige for hjelpekorpset i Folldal.
– De vanligste oppdragene vi har hatt de siste årene er transport av skadde og sjuke. Noen få oppdrag starter som leteaksjoner, men de går som oftest over i transportoppdrag. Her har det vært veldig få som har gått seg bort, sier Brendryen.
Gode forhold i fjellet
I forkant av årets høysesong i fjellet skulle de egentlig hatt et større førstehjelpskurs, men det måtte de utsette. Ellers har oppkjøringingen gått som normalt.
– Vi kjører forsterket hjemmevakt i år, så det er ikke satt opp mye hyttevakt. Det er litt på grunn av smitte, at vi skal være før var, og litt fordi vi er mye familiefolk i korpset. De vil gjerne ha tid hjemme i høytida. Den som vil kan møtes på hytta. Vi er 22-25 personer på varslingslista og som kan rykke ut, sier Brendryen.

I tillegg vil mannskap fra resten av regionen og Gudbrandsdalen bli kalt inn ved større oppdrag. Så langt ha påska vært rolig, og utfarten til fjellet har variert med været.
– På søndag var det grei trafikk i fjellet og bra med biler på parkeringa på Sveen. På mandag var det litt mindre igjen, men det er så væravhengig. Blir det litt blå himmel og sol, er det plutselig mye folk igjen, sier Brendryen.
Han forteller at føret er bra, spesielt over tregrensa.
– Det er såpass kaldt om natta at det holder bra. På stille vann er det bra med is, 60-70 centimeter da vi målte på Breisjøen. Det folk kan følge med på er åpne bekker, dem er det mange av i år. Også er det noen isbruer som kan være lure hvis en må krysse. Ellers er det ganske normalt for årstida, oppsummerer Brendryen.