Det ble bokstavelig talt firmanavnet da gutta på Storsteigen skulle starte ungdomsbedrift – Gutta i røyken UB. Nå får gamle varmtvannsberedere nytt liv – som røykovner til mat.
Varmtvannsberederne henter de gratis hos FIAS, og med noen modifikasjoner gjenoppstår de til bruk i matlaging. Hjemmerøyking av mat har fått en oppsving i interesse de siste åra, og det merker også gutta, som allerede har seks bestillinger på lista. Bedriften ble startet etter skolestart i høst, og gutta måtte kjapt bestemme seg for hva de ville drive med.

– Det har vært historie med grillproduksjon tidligere på Storsteigen, og så fikk vi ønske fra noen som hadde ønske om en slik røykovn. FIAS hadde flust av varmtvannsberedere stående som vi kunne få, og det er enkelt å konstruere en røykovn av, forteller Sivert Tveråen.
Tidligere denne uka vant de tre priser under SUM-messa, både «FIAS miljøpris», 2. plass for «Beste logo», og 3. plass på «Beste markedsføring».

Velvillig næringsliv
Transporten og termometrene er foreløpig den eneste utgiften de har, og lokalt næringsliv stiller også opp for å hjelpe gutta i gang. Strekkmetallet til ristene har de fått fra Almeks, og håndtakene på røykovnen er gamle hestesko de har fått av Guri Grimsgård.
– Vi stripper alt som er av isolasjon og metall rundt, og finner kolben inni. Den deler vi i to, hvor den ene delen er fyringsovn, mens røykrommet er over. Så sveiser vi på både støtter og håndtak, og lager lokk. I denne er det tre lag, men ristene kan tas ut etter hvor mye plass man trenger, forklarer gutta.

Prøve og feile
Ovnen mener de er en grei innfallsvinkel til røyking av mat, sjøl om noen forhåndskunnskaper er greit å ha.
– Du må opp i 70 grader for å drepe bakteriene ved varmrøyking, og så må du ikke fyre for hardt. Da tar røykflisa fyr. Første prøverunde tok den fyr med en gang, humrer Petter Godtland Røe. I bunn av ovnen står en metallskål som fylles med den flisa eller eineren man ønsker å sette smak med.
Tar imot bestillinger
– Vi er i startfasen enda, så det vil gå raskere og raskere å lage hver ovn etterhvert. Men det tar litt tid, ja, konstaterer Tveråen.

Mellom 1500 og 2000 kroner er utsalgsprisen på hver ovn, og fram til våren skal gutta prøve å lage og selge så mange ovner som mulig.
– Vi har prøvd mye forskjellig, men funnet ut at dette er den enkleste og raskeste måten å lage en røykovn på. Vi har en del bestillinger allerede, men tar gjerne imot fler, sier gutta, og rekker å skyte inn at telefonnummeret til bedriften er 900 15 807 – og at de har en Facebook-side med samme navn.