Ifølge næringsutvikler i Folldal kommune, Jørn Aarsland, er hyttefolket aktive og ressurssterke deltakere i lokalsamfunnet, og samtidig veldig viktig for Folldal. I en kommune med synkende innbyggertall danner de nå en stabil befolkningsbase.
– Deltidsinnbyggerne gir oss muligheter og gode inntekter på næringssiden. De genererer jobber og skaper verdier. De bidrar til infrastruktur, som bedre veier, opplevelser og attraksjoner. Vi setter stor pris på deltidsinnbyggerne, sier Aarsland.

I år har de blitt en enda større del av kommunen. Flere har valgt å bruke tida på hytta, framfor i byene.
En pappa fra Folldal
Ingunn Mikes Brendryen og hennes mann Gabor Mikes er eksempler på akkurat dette.
– Det beste med Oslo er skrudd av nå, sier Gabor.
– Med hytta får vi variasjon. Her har vi bedre plass og vi har gode turmuligheter. Skiløypa går rett forbi, sier Ingunn.
Som mange andre hytteboende har de en familiær tilknytning til kommunen. Ingunns far er nemlig født og oppvokst i Folldal.
– Vi har vokst opp med hytta, så vi har vært her i alle ferier i alle år. Broren min har overtatt den gamle hytta, og vi har den her, sier Ingunn og peker rundt seg i stua og kjøkkenet til den nyoppsatte hytta.
Den er kun ett år gammel og ligner mest på et lite, moderne bolighus. Den har alle fasiliteter du kan forvente av ei moderne hytte, med innlagt vann, strøm og internett – i hvert fall så snart de får koblet på fiberen. Alt er satt opp ved hjelp av lokal arbeidskraft.
– Det er BF-bygg som har vært ansvarlig for byggeprosessen. Selve hytta ble bygd av Folldal bygg. Det var de som stilte med snekkere. Senere bestilte vi carport, også den fra BF-bygg, sier Gabor.
Å kunne jobbe fra hytta, spesielt i år, har vært en mulighet de ikke har latt gå fra seg.
– Vi drar ikke motvillig til fjellet, akkurat, sier Gabor og ler.
– Vi forsnakker oss hele tida og kaller det hjemme, sier Ingunn.
Bruker lokale – et bevisst valg
Ved Joker og Bygger’n Dalholen er de takknemlige for at det finnes mange som Ingunn og Gabor i Folldal.
– Det er omtrent halve omsetninga, kanskje litt mer, svarer Mattias Tronsgård, daglig leder ved Joker Dalholen, på spørsmål om hvor mye hyttefolket bidrar i butikken hans.
– Så uten hyttefolket er det ikke sikkert denne butikken ville vært her?
– Det er tvilsomt! For da er det nesten ikke nok til lønninger engang. Så da hadde det vært umulig, tror jeg.
Også eier og driver av Bygger’n Dalholen, Bjørge Dahlen, er helt avhengig av hyttefolket for å bevare tilbudet i butikken.

– Vi er avhengige av kombinasjonen av bygdefolk og hyttefolk for å kunne opprettholde utvalg, varelager og bemanning, sier Dahlen.
– Er hyttefolket flinke til å bruke lokal arbeidskraft?
– Ja, det virker absolutt sånn. Det virker som en del har et bevisst forhold til det, at de skal bruke lokale folk.
Dahlen merker godt at folk har hatt andre ting å drive med i år enn å farte rundt, som han selv sier. I stedet har de brukt tida, spesielt sommeren, på hytta i Folldal. Ingunn og Gabor er to av dem.
– Det har vært mye jobbing her i hjemmekontorperioden, sier Ingunn.
Hun jobber som nettredaktør for nettstedet helsebiblioteket.no, mens Gabor er digitaldesigner i firmaet OmniVision.
– Ville dere bygget hytte i Folldal hvis det ikke var noen butikk her?
– Det hadde vært en annen vurdering om det ikke var butikk her, sier Gabor.
– Nå har vi bundet oss, men det ville helt klart vært verre uten butikk. Jeg tror kanskje ikke det ville blitt hytte uten, sier Ingunn avslutningsvis.