Folldal bonde- og småbrukarlag og Folldal sau og geit støttet aksjonen for rovviltsaken ved å tenne bål flere steder i Folldal.
Naturbruksalliansen stod bak initiativet til å markere støtte til de regionale rovviltnemndenes vedtak om lisensjakt på ulv i ulvesona gjennom en bålaksjon tirsdag kveld. Bilder fra bålene rundt om i landet legges ut i sosiale medier med håp om å sette fokus på det flere organisasjoner mener er overkjøring av Stortingets vedtatte rovdyrvedtak.

Markering til støtte for rovviltnemdene og stortingets vilje
På Liakollen 1050 moh. i Atndalen brente Ingar Elgevasslien bål sammen med Øystein Elgevasslien, Kristin Langtjernet og Solveig Elgevasslien.
– Vi brenner for en rovviltforvaltning i tråd med Stortingets bestandsmål, sier Ingar, som er leder i Folldal Bonde- og Småbrukarlag.

– Vi vil protestere mot at klima- og miljøministeren trenerer Stortingets ulvevedtak. Stortinget har vedtatt bestandsmål, og de regionale rovviltnemdene gjør vedtak om fellingskvoter basert på bestands tallene. Minister Sveinung Rotevatn bruker klagerett og overprøvingsrett til å sette lavere fellingstall. Det er imot Stortingets intensjon.
– Sett med beitebrukerens øyne er det forverring, særlig når det gjelder ulv på utmark. Er til hinder for beitebruken, som er mindre enn den burde være. Det er ikke fast ulverevir i Folldal, men vi er med på aksjonen i solidaritet, sier Elgevasslien i Folldal Bonde- og Småbrukarlag.
Ønsker mer makt til lokal forvaltning
Kjartan Garmager tente bål i Dalholen sammen med familien. Han er leder i Folldal sau og geit.
– Vi protesterer mot forvaltninga vi har av rovdyra, spesielt opp mot ulv. Vi er ikke fornøyd at rovdyrforliket fra noen år tilbake ikke blir fulgt opp. Rovviltnemdene som er valgt til å forvalte blir overstyrt av departementet, men også fylkesmannen. Stortinget blir ignorert.

– Jeg synes det burde komme en endring som er mer lydhør overfor Stortingets vilje. Det går på motivasjonen løs. Skulle ønske at lokal kommunal forvaltning skulle fått mer makt enn har i dag. Mange som bor ute i periferien føler på avmakt, sier Garmager.
En slik aksjon kan få oppmerksomhet rundt misnøyen vi har overfor forvaltninga.
– I Folldal er jerv en utfordring, men også kongeørn. I Kvitddalen mot Dovrefjell er det flere ynglinger av jerv, og det samme er det mot Rondane, mot Sel og Nord-Fron. Der burde det blitt gjort ekstaordinære uttak av jerv. Kongeørn finnes i Digerkampen mot Oppdal. Der ser vi mørketall år etter år. Men ørnen er helt vernet, og umulig å få felling på, sier Garmager.
