Naturfotograf og Nikon-ambassadør Roger Brendhagen gir Folldalsportalens lesere sine beste fototips for de riktig gode sommerbildene.
Sommeren innbyr til fotolek – og da spesielt makrofotografering. Makrofotografering betyr at man fotograferer svært små motiver, oftest ved å plassere objektivet så nær motivet at man får et nærbilde. Du kan bruke både systemkameraer og kompaktkameraer til makrofotografering. Kompaktkameraer har ofte veldig kort nærgrense, med andre ord; den korteste avstanden mellom objektiv og motiv som kameraet kan fokusere på.

- Hør her: Podcast: Roger Brendhagen er naturfotografen med 300 reisedøgn i året som flyttet til Folldal
På de fleste moderne kameraer finnes det en innstilling som er illustrert med en liten blomst. Denne innstillingen bruker du ikke til å ta bilder av fargesterke blomsterenger, men når du skal ta nærbilder, såkalte makrobilder, hvor optikken er mellom 4-5 cm og opp mot ca. 30 cm fra objektet du fotografer.

Med et makroobjektiv eller makroinnstillingen på et kompaktkamera kan du få et nytt perspektiv på tilværelsen. Portretter, insekter, blomster eller smykker, intet motiv er for lite når du er tilstrekkelig nær. En morsom makrolek er å skaffe til veie småfigurer – og sette de i inn i an annen kontekst. Slike figurer får du kjøpt i hobbyforretninger som selger modelltog etc
Eksponeringsinnstilliger:
Landskap: 1/125, f/11, 100 ISO Hvis det blir for mørkt: Øk ISO
Hvis det blir for lyst: Øk lukkertiden

Portrett: 1/250, f/5,6, 100 ISO Hvis det blir for mørkt: Øk ISO
Hvis det blir for lyst: Øk lukkertiden
Det er «bare» tre ting en skal tenke på når det gjelder en eksponering:
Lukkertiden – dybdeskarpheten (blenderen) og ISO (lysfølsomheten)

Som naturfotograf er min viktigste jobb å fryse bevegelsene til de dyrene jeg fotograferer. Derfor så tenker jeg først på å stille inn lukkertiden som jeg forventer å bruke. En liten fugl flyr raskt – så da velger jeg gjerne en lukkertid på 1/4000 – eller raskere. For å fryse vingeslagene til en kolibri må jeg bruke 1/8000. Sitter/står dyret i ro kan jeg bruke en lukkertid på 1/200.
Et lite dyr krever ikke at jeg bruker et stort blendertall – men ca. f/5,6. Er det en stor elg – så er kanskje f/11 fint – da er hele elgen skarp, fra hode til røv 😉

For å kunne bruke et stort blendertall og/eller en rask lukkertid så tar jeg hjelp av ISO. Jeg tilfører mere lys ved å øke ISO-verdiene. Nyere kameramodeller kan gode ISO-egenskaper opp til 6400 – 12800 ISO
Normalt så klarer vi og håndholde kamera med en lukkertid ned mot 1/60.
Ved lengre lukkertider blir det ofte bevegelsesuskarphet. Bruk derfor stativ på lukkertider som en lengre enn 1/60

Rogers «sommerfototips»
1. Ikke fotografer ovenfra. Kom ned på samme nivå som motivet.
2. Velg heller overskyete dager enn dager med sterk sol.
3. Fotografer tidlig på morgenen, da er lyset fint og insektene rolige.
4. Selv det minste vindpust kan forårsake uskarphet, så fotografer helst morgen eller kveld når vinden har stilnet.
5. Bruk stativ eller fjernkontroll for å unngå bevegelsesuskarphet.
6. Kjøp en blomsterbukett og ta makrobilder innendørs. Bruk sprayflaske for å skape en følelse av dugg.
7. Bruk makroobjektivet til portretter.
8. Ta med makroobjektivet til bryllup og andre festlige anledninger og ta nærbilder av maten, blomstene eller ringene.
9. Unngå blits, bruk heller refleksskjerm eller liknende for å rette lyset mot motivet.
10. Bruk riktig dybdeskarphet for å fremheve motivet.
11 Hvitbalanse
Hvitbalansen sørger for at bildet ditt ikke får fargestikk, og at fargene gjengis så naturlig som mulig. Kameraet kan gjøre dette automatisk, men klarer ikke alltid å treffe rett. Lek/let deg fram til rett innstilling.
12 Lukkertid
Regndråper kan være vakkert og setter en spiss på mange motiver. Husk at regndråper faller fort, så det er nødvendig med rask lukkertid om du vil fryse dem, helst over 1/250.
13 Blitsbruk
Ved motlys og sterk sol – bruk en blits for å fjerne skygger. Mange tror at blits kun er til innendørs og kveldsbruk, det er helt feil. Bruk av blits utendørs kan bidra til å gi bedre detaljer i motivet.. Hvis du bruker blits, enten innbygde eller en ekstern blits, sette deg inn i menyen og lær deg hvordan du stiller inn styrken på blitsen din. Ofte får motivet ditt for mye lys – og pannen til tante Ragna blir helt hvit. Men andre ord det brenner ut i høy-lyset. Skrur du ned blitsen styrke, ett til to EV-trinn får du frem hudtonene mye bedre. I mange situasjoner kan det være bedre å bruke høyere ISO-verdier i stedet for blits.
14 Beskyttelse
De fleste vet å kle seg for en regnværsdag. Tenk også på kamerautstyret ditt før du løper ut i regnet. En solblender over objektiv og en vanntett pose over kamerahuset hjelper mye.
15 Filterbruk
Et graderingsfilter kan være nyttig for å redusere kontrasten mellom himmelen og bakken, et polariseringsfilter bidrar til å redusere refleksjone. Et progressivt gråfilter er fint å bruke hvis himmelen er lyssterk og forgrunnen mindre lyssterk. Dette filteret hjelper deg å få en bedre eksponering under disse lysforholdene
16 Akklimatisering
Når et kamera blir brakt fra varme omgivelser til kalde eller omvendt, så oppstår kondens lett. La kameraet sakte venne seg til
temperaturforskjellene. Legg det fra deg i gangen slik at det får en gradvis oppvarming. Er kamera svært kaldt, kan du pakke det inn i en lufttett plastpose før du tar det inn. Da slipper du at varm luft kommer inn i kamera og skaper kondens.
17 Serieopptak
Sett innstillingen på kamera til serieopptak. Da får du flere bilder per sekund – og sjansen er større for at du får et bedre resultat.
18 Ligg lavt
Det beste tipset jeg kan gi deg som naturfotograf er å ligge lavt. Både fordi dyrene ikke skal se deg – men også fordi da kommer du i øyehøyde på arten du skal fotografere. Dette gjelder også når vi skal fotografere barn. Det får du til hvis du setter deg ned på gulvet.
19. Ekstra batteri
Skal du ut på en lengre fjelltur? Ta med et ekstra batterier.
20. Dårlig fotolys
Et lyssterkt objektiv har stor største blenderåpning slik at du kan fotografere på frihånd i svak belysning uten å få uskarpe bilder. En flott fotogave til deg selv burde derfor være et objektiv med lysstyrke 1,4.
Enten en 35mm 1,4 eller 50mm 1,4
21. ISO
Bruk lav ISO ved gode lysforhold (100) – øk ISO´en ved dårlige lysforhold.
22. Fototips fra A til Å
Vil du lære mer om foto?
Følg denne linken å last ned et av Roger Brendhagens inspirerende fotoforedrag:
Fototips fra A til Å: http://kurs.foto.no/fototips-a-aa
Makroforedrag: http://kurs.foto.no/makro
